Uncategorized

Sosiale medier. gode, dårlige og de værste sidene.

Social media

Multitasking har blitt en ytterst vane i alle våre liv de siste tiårene.

vi avhenger av smarttelefonene våre når det kommer til jobb, skole og når det kommer til våre personlige å sosiale liv. Når var sist gang du dro hjemmefra uten telefonen din, uten å snu for og hente den? Internettet har blitt en stor del av vårt daglige liv. Det har også sosiale medier.

sosiale medie bruk

tilbake i 2005 når sosiale medier fortsatt var i startfasen hadde kun 5% av befolkningen i USA noe tilknytning til sosiale medier. I 2019 er dette tallet på 70%

Pew Research Center undersøkte bruk av sosiale medier og popularitet blant amerikanske voksne tidlig i 2019. Undersøkelsen fant ut at mens de mest brukte sosiale plattformene for voksne er YouTube og Facebook, så foretrekker tenåringer Snapchat og Instagram, mens TikTok angivelig er det raskest voksende sosiale nettverket blant yngre brukere.

Bruk av sosiale medier er nesten universell blant dagens tenåringer. Pew Research Center rapporterer at 97 prosent av 13- til 17-åringene bruker minst en av syv store online plattformer.

Mengden tid på sosiale nettsteder er forbløffende. En rapport viser at den gjennomsnittlige tenåringen i alderen 13 til 18 tilbringer omtrent ni timer på sosiale medier hver dag tenåringer i alderen 8 til 12 år er på i omtrent seks timer om dagen.

som ting flest så har bruken av sosiale medier sine fordeler og ulemper.

Gode sider

-enkelt og holde kontakt med familige og venner over hele verden

-enkel tilgang til informasjon og forskning

-enkel betaling av regninger på telefonen

-mye lærdom online som for eksempel på youtube

-kan engasjere mange under forskjellige saker(innsamlinger etc.)

-genialt markedsførings verktøy

-muligheter for at ansatte for et firma ikke trenger å bo et spesifikt sted

negative sider

-online vs virkeligheten

-mye tid på sosiale medier kan føre til mobbing på nett,depresjon eller tilgang til informasjon/videoer som ikke alle aldre burde se

-Avhengighetsskapende

-FOMO(fear of missing out): er et begrep som brukes om sosiale medier siden man legger merke til alt alle gjør og man merker derfor hvor mye man selv går glipp av.

-problemer om selvbildet

De værste sidene

Dessverre er det en stygg side ved alt det teknologien tilbyr. Mens mobbing ikke er et nytt konsept, har sosiale medier og teknologi brakt mobbing til et nytt nivå. Det blir en mer konstant, stadig tilstedeværende trussel – nettmobbing. Statens Rhode Island-lovgivning og regelverk mot mobbing definerer mobbing og nettmobbing som følger:

“Mobbing” betyr bruk av en eller flere studenter av et skriftlig, verbalt eller elektronisk uttrykk eller en fysisk handling eller gest eller en hvilken som helst kombinasjon derav rettet mot en student som:

– forårsaker fysisk eller emosjonell skade på studenten eller skade på studentens eiendom

– plasserer studenten i rimelig frykt for skade på seg selv eller skade på hans / hennes eiendom

– skaper et skremmende, truende, fiendtlig eller krenkende pedagogisk miljø for studenten

– krenker studentens rettigheter til å delta i skolens aktiviteter

-forstyrrer materiell og vesentlig utdanningsprosessen eller den ordnede driften av en skole

“Nettmobbing” betyr mobbing ved bruk av teknologi eller elektronisk kommunikasjon, som skal omfatte, men ikke være begrenset til, overføring av tegn, signaler, skriving, bilder, lyder, data, sms eller intelligens av enhver art overført i sin helhet eller delvis av et lednings-, radio-, elektromagnetisk eller fotoelektronisk system.

Statistikken

Hvert 7. minutt blir et barn mobbet. Dessverre er inngrep sjeldne. Voksne griper oftest inn i bare fire prosent av tilfellene, og en jevnaldrende i bryter inn i omtrent 11 prosent. Utrolig 85 prosent av alle tilfeller av mobbing skjer det ingen inngrep.

Følgende er bare noen statistikk over hvor vanlig mobbing og nettmobbing har blitt Ifølge StopBullying.org

-En av fire (25 prosent) tenåringer blir mobbet, mens opptil 43 prosent har blitt mobbet mens de er online.

– Ni av ti LGBTQ-studenter opplevde trakassering på skolen og på nettet. Barn som er overvektige, homofile eller har funksjonsnedsettelser, blir mer sannsynlig mobbet enn andre barn.

– 58 prosent har ikke fortalt foreldrene eller en voksen om noe vondt eller sårende som skjedde med dem på nettet.

– 5,4 millioner barn blir hjemme hver dag fordi de frykter å bli mobbet.

Selvmord

Dessverre kan dette ta en toll på unge sinn. Selvmord er fortsatt en av de viktigste dødsårsakene til barn under 14 år.

– Selvmordsraten blant 10- til 14-åringer har vokst mer enn 50 prosent de siste tre tiårene, ifølge American Association of Suicidology.

– Selvmordsraten blant barn mellom 10 og 14 år er veldig lav, men kryper opp, ifølge American Foundation for Suicide Prevention.

Hva kan foreldre gjøre?

Som foreldre er det ting vi kan gjøre for å forbedre våre barns liv på nett og i det virkelige liv.

-Forsøk å et godt forbilde.

– Sett grenser på riktig måte når du gir barnet ditt den første telefonen. Sett foreldrekontroll på telefonen hans, med tilgang til passordene deres. Telefoner bør lades et annet sted enn rommet sitt om natten, og telefonen bør stenges en time eller to før sengetid.

– Ha samtaler med barna om hvorfor noen ting skal holdes private.

– Ta deg tid til aktivt å engasjere barna dine ansikt til ansikt. Denne interaksjonen lærer dem hvordan de skal følge sosiale signaler, verbale og ikke-verbale.

– Finn muligheter for å ha ekte samtaler som ikke er forelesninger.

– Vær oppmerksom på personvern og cybersikkerhet.

Hvorfor valgte jeg å oversette denne artikkelen?

Jeg har valgt og oversette denne teksten som handler om sosiale medier idag, og som går litt dypere inn på hva det spesielt gjør med ungdommen. Det er mange grunner for at jeg valgte å oversette akkurat denne artikkelen, men hovedgrunnen er at jeg føler at dette er et tema som ikke får nok oppmerksomhet.

Kilder:

https://www.lifespan.org/lifespan-living/social-media-good-bad-and-ugly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *