Uncategorized

Hvordan skaffe seg relevante kontakter i arbeidslivet?

Jeg er nå inn i siste del i mitt andre år på høyskolen Kristiania og med dette så kommer snart tiden for å finne seg jobb etter studiet. Når man går et markedsførings studie er det ofte mange om plassene under jobbsøking og det er derfor viktig med kontakter. Kontakter eller nettverk som det også kalles er noe som er veldig relevant og danne seg gjennom studietiden for å få det enklest mulig i en jobbsøking prosess etter studiet.

Utvikling og fremskritt i arbeidslivet - Utforsk Sinnet

First round – network basics

Nå skal jeg forklare litt nærmere hva first round network basics går ut på. Det er et kurs som skal hjelpe studenter å bygge grunnleggende ferdigheter innen nettverksbygging. Dette kurset er bygget opp i 8 moduler og nå skal jeg gå nærmere igjennom hver og en av disse.

Modul 1 – your professional identity

Denne modulen handler I stor grad av hvordan din identitet kan påvirke jobbsøkingen. De legger stor vekt på disse egenskapene.

-Empati

-nysgjerrighet

-takknemlighet

-relevanse

-respekt

Om man innehar alle disse egenskapene kan man komme seg langt i nettverksbyggingen og gjøre det enklere å skaffe seg en jobb etter endt studie.

Modul 2 – find professionals using linkedin

Denne modulen handler om hvordan man skal benytte seg av linkedin. Linkedin er en slags Facebook i en jobbsøker prosess, og i løpet av de siste årene har dette blitt plattform nummer en for å skaffe seg kontakter innen din kompetanse område. I denne modulen nevnes det at det kan være lurt å se etter fellestrekk hos «professionals» du finner. Har de studert det samme som deg? Jobber de med noe lignende? Da øker sjansene for at responsen du får er positiv.

Modul 3 – Linkedin messaging

Denne module handler I stor grad av viktigheten av hva meldingen du sender inneholder. Det er alltid lurt å ha med Hvem er du? hvorfor kontakter du meg? Og hva vil du ha út av personen du kontakter?

Modul 4 – coordinate calls efficiently

Om du får til et telefon møte, intervju, eller hva det skal være så er det veldig viktig å være effektiv i prosessen. Planlegg hva du skal si, spørre om og eventuelt svare på spørsmål. Dette viser at du er forståelsesfull over at personen du har kontaktet kan ha mye annet og gjøre å være takknemlig for den tiden du får.

modul 5 – anatomy and navigation of a call

denne module handler om hvordan du går fram I samtalen, hva starter du med? Hvordan holder du samtalen relevant hele tiden? Hvordan avslutter du? Også handler den om å benytte seg av de samme egenskapene som jeg nevnte i modul 1: relevans, empati, nysgjerrighet, takknemlighet og respekt.

modul 6 – professional story prototyping

her skal du nevne hvem du er, henvende til referanser, nevne hva du har gjort tidligere og nevne positive egenskaper du innehar.

modul 7 – go in ready: research and questions

Denne module handler om litt av det lignende som jeg har nevnt tidligere i blogginnlegget. Vær klar når du komme i intervju, møte, eller andre steder du kan ha bruk for dette. Vær klar over hva du skal spørre om for å vise at du innehar de egenskapene som jeg nevnte i både modul 1 og 5. Dette fordi den personen som intervjuer deg, eller den personen du prater med muligens bruker dyrebar tid på deg, og du vil derfor gjøre mest mulig ut av den tiden du har.

modul 8 – build lasting relationships

Når du har gjennomført et møte er det store målet å ha lært noe, men også muligens å ha imponert motparten. Gjerne takk for møtet og sende en melding i ettertid om muligheter for å beholde kontakten. Om du følger disse forskjellige modulene vil sjansen være stor for at motparten vil holde kontakt og du har da muligens har skaffet deg en mentor/kontakt.

Mine tanker

Om man ønsker å kontakte noen på linkedin eller andre steder, men ikke vet helt hvordan man skal gjøre dette så er blogginnlegget her en veldig fin start på noe som kan ende opp i å bli en god dialog. Viktigheten av kontakter i det yrket de fleste av oss som studerer markedsføring er ytterst viktig for å kunne skaffe seg gode jobber, og ikke minst oppleve mye forskjellig. For å avslutte dette så vil jeg bare si at det har aldri skadet å ta kontakt. Det verste som kan skje er at de ikke svarer. Da har ikke du tapt noe! Om man fortsetter med dette og utfører det på henholdsvis riktig måte som er nevnt i dette innlegget så vil man til slutt merke fremgang uansett om det er lærdom, jobb, eller noe annet du er ute etter.

Kilder:

https://first-round.teachable.com/p/learn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *