kI i fremtiden

Hva kan kunstig intelligens bety for oss i framtiden?

Personlig så synes jeg at kunstig intelligens er vanvittig interessant, men også veldig skummelt. Hva betyr alt dette for oss mennesker fram i tid? Kommer alle til å miste jobbene våre å bli byttet ut med roboter? i en artikkel hos teknologirådet tar de opp et interessant spørsmål når det kommer til kunstig intelligens. “smart eller skremmende? datamaskiner kan bli for smart for vårt eget beste”. Her nevner de et tema som er veldig relevant i dagens samfunn. En radiolog jobber med å se og tyde røntgenbilder. En utdannet radiolog ser oppimot noen tusen bilder i løpet av et arbeidsliv, en KI robot kan derimot trenes opp til å se flere millioner bilder på kun kort tid. Da vil denne kunstige intelligensen kunne hjelpe med å beslutte å komme med tilbakemeldinger. “Problemet” med dette vil jo til slutt være at disse robotene kan ta over våre arbeidsplasser i fremtiden. Der man ville hatt bruk for flere leger, radiologer eller andre fag personer trenger man mest sannsynlig i fremtiden kun en robot og selvfølgelig et menneske for å kontrollere at det som blir gjort blir korrekt. Kunstig intelligens kan nok også skape nye arbeidsplasser i fremtiden, men det er vanskelig å spå helt presist hvordan det blir. i en artikkel hos Nito så skriver de at “Ansvar for teknologien som utvikles”. I en verden med rask forandring så er det mange innovative oppfinnelser. Man må derfor tenke på å ta etiske hensyn og ikke legge alt ansvaret på teknologien. Et eksempel de trekker fram her er selvkjørende biler. Når stopper oppfinnerens ansvar for produktet? Kan man fraskrive seg alt ansvar i det bilen ruller ut fra fabrikken? Her tenker jeg at det viktigste er etikken bak produktet, ikke det å være førstemann til å tilby det.

Dette synes jeg er veldig skremmende, men som jeg har nevnt tidligere i dette blogginnlegget så er det en del av den digitale revolusjonen og det vil være vanskelig å unngå. For å oppsummere det jeg har snakket om så har vi på den ene siden faren ved at det blir mindre jobber der ute for oss, som igjen kan føre til dårligere samfunnsøkonomi. På den andre siden så har vi utrolige muligheter for effektivisering av all type arbeid. At kunstig intelligens blir større og større er uunngåelig, men kun positive utfall av denne digitale revolusjonen er det nok ikke. Vi mennesker er derimot flink til å tilpasse oss og jeg regner med at når den tid kommer så vil vi finne andre måter å opprettholde en stabil og god samfunnsøkonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *