Digitale plattformer

Delingsøkonomi

I dette blogginnlegg skal jeg ta for meg et tema jeg fant interessant fra den andre forelesningen min i digital markedsføring. I denne ukens forelesning har vi hatt fokus på plattformer og kunstig intelligens. Da bragte vår foreleser Arne Krokan opp temaet delingsøkonomi. Dette syntes jeg virket som et veldig interessant tema og jeg har derfor valgt at dette blogginnlegget skal omhandle dette.

Hva er delingsøkonomi?

Delingsøkonomi, eller plattfomøkonomi/formidlingsøkonomi som det også kalles er en forretningsmodell som går ut på at privat personer kan leie ut tjenester eller eiendeler via et formidlingsselskap. Eksempler på noen formidlingsselskap dere mest sannsynlig har kjennskap til er: Uber, Airbnb, Wolt og Foodora. Alle disse delings plattformene er digitale apper der privatpersoner kan leie ut sine eiendeler, eller tjenester for økonomiske profitter. Delingsøkonomi er en mye mer brukt forretningsmodell i dag og dette kommer nok av at formidlingsplattformene er mye mer tilgjengelig for alle. Det er mye enklere i dagens digitale verden som privatperson og tilby tjenester. Airbnb er nok det beste eksempelet på hvor enkelt og tilgjengelig dette faktisk e. Absolutt alle med en leilighet kan enkelt lage seg en bruker på Airbnb å få leid den ut til vilt fremmede personer gjennom nettopp Airbnb som formidlingsplattfor.

Fordeler med delingsøkonomi:

  • Lavere transaksjonskostnader
  • Utnytter nettverkseffekter
  • Skaper selvforsterkende vekst
  • Økende avkastning betyr lavere kostnad per enhet
  • Teknologien i dag skaper bedre og mer effektiv organisering enn før

Utfordringer med delingsøkonomi:

  • Arbeidsforhold
  • Redusering av faste jobber
  • Vanskeligere for skattemyndigheten og holde kontroll
  • Usunn konkurranse for tradisjonelle bedrifter

Den største utfordringen jeg ser er nok nettopp det punktet med usunn konkurranse for tradisjonelle bedrifter. Det var lenge omstridt om Uber skulle få lov til å operere i Norge på grunn av at det gikk hardt ut over taxinæringen fordi at Uber tilbyr mye bedre priser enn det Norske taxi firmaer gjør. Man kan derimot si det samme for videobutikkene som for lengst har blitt presset ut av markedet av diverse strømmetjenester. Markedet endrer seg fortere nå enn noen gang tidligere og man må derfor godta dette og heller jobbe for løsninger for at flest mulig skal nyte godt av den nye digitale verdenen vi lever i. Alle forretningsmodeller har sine ulemper og sine fordeler. Delingsøkonomi er en innovativ modell som jeg personlig ser mange flere fordeler med enn jeg ser ulemper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *